Go Back
Print

Cozonac fără gluten cu nucă

Ne place să numim cozonacul - preparat tradițional românesc. De fapt, are influențe egiptene și grecești. Chiar și așa este un desert care nu lipsește de pe masa de Paște și Crăciun.
Course Dessert
Keyword cozonac fara gluten, Craciun, desert, Paste
Prep Time 35 minutes
Cook Time 45 minutes
Resting Time 2 hours
Total Time 3 hours 20 minutes
Servings 10 felii
Author Silvia
Cost 20 lei

Equipment

  • Tava mică de chec

Ingredients

Aluat

  • 180 g făină NutriFree pentru pâine
  • 9 g drojdie proaspătă
  • 50 ml lapte cald
  • sare
  • 70 g zahăr
  • 50 ml ulei Floriol/Bunica
  • 30 ml chefir
  • 1 gălbenuș
  • arome vanilie, rom

Umplutură

  • 120 g nucă măcinată
  • 40 g cacao
  • 2 albușuri
  • arome vanilie, rom
  • 1 vârf cuțit sare

Decor

  • 1 ou
  • 1 lingură lapte
  • 1 lingură zahăr

Instructions

Aluatul

  • În laptele cald dizolvă drojdia, iar alături de ea pune 1 lingură de făină și una de zahăr. Lasă 5-10 minute până când drojdia se activează.
  • Gălbenușul bate-l spumă împreună cu puțină sare și curcuma.
  • Într-un bol cerne făina, peste care pune toate celelalte ingrediente. Frământă totul, până când aluatul devine omogen. Până când pregătim umplutura, pune-l la odihnit.

Umplutura

  • Bate albușurile spumă împreună cu zahărul și aromele.
  • Amestecă nucile cu cacao și adaugă-le peste ouă.

Asamblare cozonac fără gluten

  • Am ales sa fac o singură foaie precum o ruladă deoarece este un cozonac mic.
  • După ce ai întins foaia, adaugă nucile și rulează totul.
  • Pune cozonacul în tavă, acoperă-l cu un prosop de bucătărie. Lasă-l la dospit în cuptor la 40 grade C timp de 2 ore.

Decor și coacere

  • Separă gălbenușul de albuș. Bate albușul. Bate gălbenușul spumă împreună cu laptele și zahărul.
  • După ce cozonacul a crescut, cu ajutorul unei pensule, unge cozonacul astfel: un strat gălbenuș, unul albuș și încă unul gălbenuș.
  • Dă-l la cuptorul preîncălzit la 170 grade C timp de 45 minute.
  • După ce scoți minunea din cuptor, unge-l din nou cu pensula, dar de data asta cu apă. Acoperă-l cu un prosop de bucătărie și lasă-l să se răcească.