Ne place să numim cozonacul - preparat tradițional românesc. De fapt, are influențe egiptene și grecești. Chiar și așa este un desert care nu lipsește de pe masa de Paște și Crăciun.
Course Dessert
Keyword cozonac fara gluten, Craciun, desert, Paste
Prep Time 35 minutesminutes
Cook Time 45 minutesminutes
Resting Time 2 hourshours
Total Time 3 hourshours20 minutesminutes
Servings 10felii
Author Silvia
Cost 20 lei
Equipment
Tava mică de chec
Ingredients
Aluat
180 gfăinăNutriFree pentru pâine
9gdrojdie proaspătă
50mllapte cald
sare
70gzahăr
50mluleiFloriol/Bunica
30mlchefir
1gălbenuș
aromevanilie, rom
Umplutură
120gnucă măcinată
40gcacao
2albușuri
aromevanilie, rom
1vârf cuțitsare
Decor
1ou
1lingurălapte
1lingurăzahăr
Instructions
Aluatul
În laptele cald dizolvă drojdia, iar alături de ea pune 1 lingură de făină și una de zahăr. Lasă 5-10 minute până când drojdia se activează.
Gălbenușul bate-l spumă împreună cu puțină sare și curcuma.
Într-un bol cerne făina, peste care pune toate celelalte ingrediente. Frământă totul, până când aluatul devine omogen. Până când pregătim umplutura, pune-l la odihnit.
Umplutura
Bate albușurile spumă împreună cu zahărul și aromele.
Amestecă nucile cu cacao și adaugă-le peste ouă.
Asamblare cozonac fără gluten
Am ales sa fac o singură foaie precum o ruladă deoarece este un cozonac mic.
După ce ai întins foaia, adaugă nucile și rulează totul.
Pune cozonacul în tavă, acoperă-l cu un prosop de bucătărie. Lasă-l la dospit în cuptor la 40 grade C timp de 2 ore.
Decor și coacere
Separă gălbenușul de albuș. Bate albușul. Bate gălbenușul spumă împreună cu laptele și zahărul.
După ce cozonacul a crescut, cu ajutorul unei pensule, unge cozonacul astfel: un strat gălbenuș, unul albuș și încă unul gălbenuș.
Dă-l la cuptorul preîncălzit la 170 grade C timp de 45 minute.
După ce scoți minunea din cuptor, unge-l din nou cu pensula, dar de data asta cu apă. Acoperă-l cu un prosop de bucătărie și lasă-l să se răcească.