Go Back
Print

Cozonac fără gluten cu cacao

Keyword cozonac, desert
Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 4 hours
Author Silvia

Ingredients

  • 150 ml lapte de orez Alpro cu aroma de vanilie (cald)
  • 60 g zahăr
  • 4 g drojdie uscată (1 ½ linguriţă Doves Farm)
  • 50 ml unt topit şi răcit
  • 3 gălbenuşuri
  • 310 g făină Farmo
  • 2 linguri cacao
  • 50 g miez nucă prăjit

Instructions

  • Amestecă laptele cu drojdia şi 2 linguri de zahăr. Lasă totul la odihnit pentru 5 minute.
  • Adaugă peste drojdie gălbenuşurile, untul şi zahărul. Foloseşte un tel pentru amestecarea ingredientelor
  • Acum e timpul să adaugi făina. Pentru a amesteca totul şi pentru a evita să îţi rămână cocoloaşe foloseşte cârligele de la mixer. Nu te speria că aluatul este moale, după ce creşte va deveni mult mai aerat.
    carlige mixer de mana
  • Împarte aluatul în două, iar jumătate din el amestecă-l cu cacao.
  • De acum urmează perioada de odihnă. Lasă la cald aluatul până îşi dublează volumul. Eu l-am lăsat în aragaz la 40 grade C, timp de două ore.
  • Pe blatul de lucru adaugă un pic de făină. Întinde cele două foi, pune nucă pe amândouă, după care rulează fiecare parte.
  • Împleteşte cele două "rulade".
  • Pune totul într-o tavă unsă în prealabil cu ulei şi lasă cozonacul din nou la crescut (40 - 50 min).
  • După ce a crescut, unge cozonacul fără gluten cu gălbenuş spumă şi pune-l în cuptorul preîncălzit la 170 grade C timp de o oră.
  • După ce îl scoţi din cuptor, cu ajutorul unei pensule "pictează-l" cu apă pentru păstra coaja moale. Această procedură am văzut-o de fiecare dată la mama.

Notes

* Am folosit o tavă pentru chec, varianta cea mai mică de unică folosinţă găsită în comerţ.
tava chec unica folosinta
* E foarte simplu ca acest cozonac sa îl faci inclusiv în varianta fără lactoză.