Cozonac fără gluten cu cacao

În prag de sărbătoare, un cozonac fără gluten cu cacao doriţi?

Majoritatea colegilor mei sunt ortodocşi, aşa că febra bucătăritului abia săptămâna aceasta se resimte. Din discuţie în discuţie am ajuns la reţeta Jamilei de cozonac fără frământare.

Am început să o studiez şi am zis, hai că nu e grea. Iar fericirea cea mai mare a fost că nu trebuie să las cozonacul peste noapte la frigider deoarece făina nu are gluten. Deci eliminarea glutenului din preparate nu aduce întotdeauna dezavantaje. Aşadar aveam toate şasele să îl termin într-o singură seară.

Hai să vezi ce ai de făcut.

Cozonac fără gluten cu cacao

Keyword cozonac, desert
Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 4 hours
Author Silvia

Ingredients

  • 150 ml lapte de orez Alpro cu aroma de vanilie (cald)
  • 60 g zahăr
  • 4 g drojdie uscată (1 ½ linguriţă Doves Farm)
  • 50 ml unt topit şi răcit
  • 3 gălbenuşuri
  • 310 g făină Farmo
  • 2 linguri cacao
  • 50 g miez nucă prăjit

Instructions

  • Amestecă laptele cu drojdia şi 2 linguri de zahăr. Lasă totul la odihnit pentru 5 minute.
  • Adaugă peste drojdie gălbenuşurile, untul şi zahărul. Foloseşte un tel pentru amestecarea ingredientelor
  • Acum e timpul să adaugi făina. Pentru a amesteca totul şi pentru a evita să îţi rămână cocoloaşe foloseşte cârligele de la mixer. Nu te speria că aluatul este moale, după ce creşte va deveni mult mai aerat.
    carlige mixer de mana
  • Împarte aluatul în două, iar jumătate din el amestecă-l cu cacao.
  • De acum urmează perioada de odihnă. Lasă la cald aluatul până îşi dublează volumul. Eu l-am lăsat în aragaz la 40 grade C, timp de două ore.
  • Pe blatul de lucru adaugă un pic de făină. Întinde cele două foi, pune nucă pe amândouă, după care rulează fiecare parte.
  • Împleteşte cele două „rulade”.
  • Pune totul într-o tavă unsă în prealabil cu ulei şi lasă cozonacul din nou la crescut (40 – 50 min).
  • După ce a crescut, unge cozonacul fără gluten cu gălbenuş spumă şi pune-l în cuptorul preîncălzit la 170 grade C timp de o oră.
  • După ce îl scoţi din cuptor, cu ajutorul unei pensule „pictează-l” cu apă pentru păstra coaja moale. Această procedură am văzut-o de fiecare dată la mama.

Notes

* Am folosit o tavă pentru chec, varianta cea mai mică de unică folosinţă găsită în comerţ.
tava chec unica folosinta
* E foarte simplu ca acest cozonac sa îl faci inclusiv în varianta fără lactoză.

Am ales cozonacul fără gluten cu cacao şi nu cu nucă din abundenţă deoarece în copilărie acesta era preferatul meu şi al surorii mele. Dacă mama nu ar fi făcut şi varianta aceasta, cred că cu greu ne-ar fi convins să mâncăm cozonac.

De când cu viaţa fără gluten tânjesc după un cozonac pufos, iar cu această reţetă aproape că am reuşit. Spre deosebire de încercările anterioare, când l-am catalogat sau mai bine zis m-am catalogat un dezastru în bucătărie, acum pot spune maestru în bucătărie 🙂

Te poftesc şi pe tine la un cozonac fără gluten cu cacao.

cozonac fara gluten cu cacao

Sărbători fericite şi spor la bucătărit!

Lasă un răspuns

Close Menu