Dacă mi-ai fi spus acum un an că o să ajung să am propriul blog sau că o să public recenzia unei cărți, nu te-aş fi crezut. Dar uite că suntem la începutul anului 2019 (deși acest articol era planificat pentru finalul lui 2018) şi urmează să îți povestesc ce am aflat din cartea “Eliberarea de gluten” de Alessio Fasano şi Susie Flaherty.
În cazul în care nu ai auzit de Alessio Fasano e momentul să deschizi bine ochii şi urechile. Este un expert în boala celiacă şi pe parcursul anilor a cercetat în mod continuu cauzele, efectele şi modul în care poate fi tratată celiachia.
Cartea scrisă de cei doi autori prezintă istoricul bolii celiace, evoluţia acesteia (în mare parte în America), dar şi posibilele metode de combatere a ei.
Cartea este structurată în patru părţi, iar fiecare parte în mai multe capitole. Presupun că ești tare curios ce am aflat. Am speranța că sinteza aceasta îţi va trezi interesul pentru a o citi.
Partea întâi
Cuprinde istoricul bolii celiace şi cum a ajuns Alessio din Italia în SUA unde se credea că nu există boala celiacă. În cadrul capitolului vei găsi o schemă a bolilor cauzate de gluten, dar şi un tabel cu caracteristicile bolilor legate de gluten: boală celiacă, sesibilitate la gluten şi alergie la grâu.
Boala celiacă = un cameleon clinic. De ce? Autorul spune astfel: ” Pe lângă simptomele gastrointestinale clasice (malabsorţie cu diaree cronică şi pierdere în greutate), am început să diagnosticăm pacienţi care prezentau simptome precum greaţă, vărsături, dureri de stomac, balonare, constipaţie….Chiar mai interesantă a fost manifestarea celiachiei “extra-intestinal”, în afara intestinului. Ceea ce iniţial era văzută ca o manifestare atipică a bolii celiace, a ajuns să fie modul cel mai des întâlnit în care boala apare.”
În urma observaţiilor de mai sus, boala celiacă a fost redefinită. Ea poate fi simptomatică, asimptomatică sau potenţială. Fiecare termen în parte îl regăseşti explicat.
Dacă la momentul actual endoscopia ţi se pare traumatizantă, e cazul să afli că în trecut metodele de depistare erau mai invazive şi mult mai stresante. Povestea despre capsula lui Watson îţi va confirma acest lucru.
Dacă îţi aduci aminte când ai făcut biopsia, pe rezultat era menţionat şi tipul bolii celiace: Marsh***. Eu când mi-am întrebat doctorul despre acest parametru nu mi-a dat foarte multe explicaţii, ceea ce mă duce cu gândul că nici el nu ştia prea bine. Cartea îţi prezintă fiecare stadiu în parte.
Tot în prima parte a cărţii vei afla cum să elimini glutenul invadator – mai exact ce trebuie să verifici înainte de a face cumpărături.
Partea a doua
Când afli restricţiile dietei fără gluten, te gândeşti cum oare vei mai supravieţui. Cum oare vei mai duce o viaţă normală? Ei bine, această parte a cărţii îţi prezintă că este totuşi posibil să te bucuri de foarte multe alimente. De asemenea, vei învăţa cum să mănânci în siguranţă, iar din loc în loc vei găsi câte o reţetă.
Această secţiune o consider cea mai importantă deoarece vorbeşte despre ce este contaminarea încrucişată, cum te poţi acomoda cu diagnosticul, cum să înlocuieşti alimentele preferate, cum gestionezi mâncatul în oraş sau când eşti în vacanţă.
Partea a treia
Prezintă managementul celiachiei pe parcursul mai multor stadii ale vieţii, pornind de la sarcină, copilărie, viaţa de familie, adolescenţă, studenţie şi până la vârstă a treia. Pentru a exemplifica mai bine fiecare stadiu al vieţii autorul prezintă cazuri concrete şi modul în care dieta fără gluten a făcut “lumină” în viaţa persoanelor celiace.
Partea a patra
Are în centrul atenţiei diferite studii ce au legătură cu glutenul. Unul dintre acestea face referire la declaşarea celiachiei la maturitate. De asemenea, capitolul are în vedere idei noi despre modul în care boala este declanşată.
Cartea se încheie cu o sinteză a celor mai importante puncte relatate.
După concluzia autorilor este rândul meu să ajung la una. Cartea mi-a plăcut foarte mult, chiar dacă o parte din lucruri îmi erau deja cunoscute. Deşi istoria nu este pasiunea mea, în cazul celiachiei m-a făcut să înţeleg cum a fost descoperită şi cât de mult s-a avansat în diagnosticarea bolii celiace.
Cred că această carte este un ghid esenţial pentru celiaci, mai ales pentru cei care tocmai au descoperit afecţiunea.
Fără acest instrument ai nevoie de foarte mult timp pentru a afla ce şi cum să mănânci pentru a fi în siguranţă.
Nu mai sta pe gânduri şi începe să o citeşti 🙂