Pentru multi dintre oameni, luna decembrie este reprezentata de pregatirile pentru sarbatorile de iarna. De la aceasta regula face exceptie Camelia Coroianu, mama unei fetite celiace, care a avut in vedere pregatirile pentru Tabara fara gluten de la Muntele Baisorii. Focusul acesteia a fost pe familia extinsa a celiacilor, formata din copii si adulti din intreaga tara.
Boala celiaca este o afectiune autoimuna cu predispozitie genetica, cauzata de gluten, care netratata sau incorect tratata poate avea consecinte de sanatate importante cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier si anumite forme de cancer.
Cu un istoric din 2019, Tabara fara gluten a ajuns la a patra editie. Aceasta a inceput sa devina o traditie care are loc pe parcursul verii, dar si in perioada sarbatorilor de iarna.
Ultima serie a avut loc chiar recent, 28 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022, unde au participat atat membri vechi ai comunitatii, dar totodata s-au alaturat si unii noi. Este o familie in continua crestere.
Printre activitatile principale ale editiei de iarna se numara lectiile de ski. Pe langa acestea copiii participa la ateliere de pictura, lucru manual, dansuri, dar si baluri mascate. Este o bucurie sa stai printre zambetele copiilor, dar si ale adultilor care se bucura alaturi de ei.
Tabara nu este doar despre joc, ci si despre alimentatie, avand in vedere afectiunea care a unit atat de multe persoane. Tabara este locul in care Camelia, nutritionist, are in vedere conceperea unui meniu echilibrat, fara gluten si plin de nutrienti. Mai mult de atat, meniul este adaptat si pentru alte categorii, precum celor cu intoleranta la lactoza.
Este minunat cum o mama si-a adunat fortele, iar din dragoste pentru copilul sau a reusit sa faca o intreaga comunitate fericita.