Anul 2021 a fost plin de încercări pentru o nouă rețetă de cozonac fără gluten cu nucă.
Am observat că este foarte important tipul de făină folosit. Înainte de a dezvălui secretul ce am folosit pentru acest cozonac reușit, îți pot spune ce să nu folosești – Deliciously Free From Plain Flour. Sigur, cel mai probabil ai avea acces la acest tip de făina, dacă locuiești în Anglia sau primești vreun cadou. Fiind o făina “curată”, fără aditivi, iese un cozonac uscat – dar care totuși poate fi transformat în budincă de cozonac.
Să revenim la cozonacul nostru delicios, fără gluten și pufos. Am ales să încerc făina Schar – mix B.
Cuprins
Cozonac cu nucă
Ingredients
Aluat
- 550 g făina Schar B – cernută de două ori
- 30 g drojdie proaspată
- 150 g zahăr
- 150 ml ulei
- 150 ml chefir
- 3 gălbenușuri
- 10 ml vanilie
- 10 ml rom
- 1 vârf cuțit sare
Umplutură
- 5 albușuri
- 60 g zahăr
- 30 g cacao
- 400 g nucă măcinată
- 10 ml rom
Diverse
- 1 gălbenuș
Instructions
Aluat
- Sfărâmă drojdia și adaugă peste ea laptele și 30 g zahăr. Lasă 10 minute, până când își dublează volumul.
- Amestecă chefiru, ouăle, sarea aromele și zahărul și adaugă-le peste făină. Amestecă totul.
- Adaugă drojdia și amestecă totul până ajungi la un aluat omogen. Treptat, câte 50 ml adaugă uleiul și frământă aluatul. Când totul e gata poți lăsa aluatul la crescut 1h30min – 2h, astfel încât să își dubleze volumul.
Umplutură
- Bate albușurile spumă împreună cu zahărul și romul.
- Separat amestecă nucile cu cacao, dupa care adauga-le treptat peste albușuri. Omogenizează totul cu ajutorul unei spatule.
Asamblare
- Din moment ce aluatul a crescut, îl poți împărți în două. Fiecare bucată o întinzi și pui jumătate din nucă. Ulterior rulezi ca pe o ruladă. Am observat că asta este metoda cea mai simplă.
- Repeți același procedeu și cu a doua parte, după care pui din nou în tavă și mai lași cel puțin o ora la crescut
Coacere
- Bate un gălbenuș cu o lingură de zahăr și unge cozonacii.
- Preîncălzește cuptorul la 180°C și pune cozonacii acolo împreună cu un vas de apă de 100 ml.
- Lasă-i la copt timp de 40 min.
Notes
- Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Laptele și uleiul pot fi puse câteva secunde pe foc, astfel încât să ajungă undeva la 35 grade.
- Am observat că apa ajută cozonacul fără gluten să își păstreze coaja moale și delicioasă.
Am fost foarte încântată de făina Schar Mix B deoarece poate fi modelată după preferință. Am fost surprinsă cât de mult a crescut. Poate dacă mi-aș fi șters din memorie că folosesc o făină fără gluten, nici nu aș fi realizat că este făină de grâu.
Acest mix nu a fost singurul succes pe care l-am avut în materie de produse tradiționale românești. În timp am încercat alte două rețete de cozonac: cozonac cu nucă (Nutrifree pentru pâine) și cozonac cu cacao (Farmo).
Voi cu ce tip de făină ați avut succes la capitolul cozonac?
Multumesc pentru inspiratie Silvia