Astăzi am ceva special pentru tine: 3 idei pentru utilizarea lipiilor. Aşa cum probabil ştii, lipia este turta subţire de pâine ce se prepară rapid sau se cumpără şi mai rapid de la magazin 😀 De data aceasta voi merge pe cea de a doua variantă deoarece în vizita mea din Anglia am descoperit pachetul: Fajita Kit Gluten Free.
Prima lipie am umplut-o cu cartofi şi piept de pui cu smântână. A fost un deliciu. Are un gust un pic dulceag, este foarte elestică şi nu îţi dai seama o secundă că ar fi fără gluten.
Până acum am încercat din comerţ un singur tip de lipii, cele de la NutriFree. Ele au venit singure la mine. Mai exact, prin intermediul premiului câştigat la tombola din Gluten Free Camp #2.
De ce îmi plac mai mult lipiile de la OldElPaso faţă de cele de la NutriFree? Primele sunt mai speciale din punctul meu de vedere datorită ingredientelor folosite. Conform specificaţiilor de pe ambalaj ingredientele principale sunt: tapioca, quinoa şi porumb. Primele două sunt considerate super alimente datorită conţinutului de nutrienţi.
La o simplă căutare pe Google vei afla că tapioca are calciu, potasiu, fier, acizi omega 3, vitamina B9 şi fibre. Cât despre quinoa se spune că este bogată în proteine.
Dacă nu te afli prin Anglia pentru a procura kitul magic, dar vrei să încerci singur o reţetă cu ingredientele speciale, le poţi procura online:
- Amidon de tapioca – ViaNaturalia 26,20 lei/500 g
- Quinoa – RepublicaBio 12,89 lei/250 g
- Porumb – Planteea 11,90 lei/375 g
De unde poţi cumpăra lipii?
Totuşi dacă rămâi la varianta achiziţionării directe a lipiilor de pe plaiuri româneşti, iată ce găseşti:
- Lipie Nutrifree – alimentespeciale.ro la preţul de 14,95 lei
- Foi pentru taco Amaizin – alimentespeciale.ro la preţul de 18,18 lei
- Tortilla din făină de porumb – eMag la preţul de 9,90 lei
- Lipii Dr. Schar – Celiaci.ro la preţul de 21,75 lei sau la Kaufland
Acum pentru că ştii de unde poţi face rost de materia primă, hai să vezi şi cu ce le poţi umple. Atunci când eşti grăbit să ştii că ai de unde alege.
Omletă la lipie
Numai din titlu îţi poţi da seama deja două dintre ingrediente: oul şi lipia. Pentru o îmbunătăţire a gustului, alături de omletă, se potriveşte roşia şi brânză moale – specialitate franţuzească.
Lipie cu ouă fierte
Mai rămâi un pic la capitolul ouă, dar de data aceasta fierte. În cea de a doua variantă pentru lipie poţi pune ouă fierte, roşii, ardei şi cremă de brânză.
Lipie cu ardei copţi şi piept de pui
Am ajuns la partea mai complicată a poveştii. Dacă primele două variante sunt mai uşor de făcut, cea de a treia implică mai mult timp.
Durată de preparare a lipiilor cu ardei copţi şi carne depinde de cât de harnic ai fost în toamnă. Dacă ai deja pregătit la congelator ardeii copţi este foarte simplu să îi pui într-o tigaie să se încălzească. Cât despre carne şi aceasta se poate face foarte rapid, mai ales dacă de la o masă precedentă ţi-a rămas o bucăţică. În loc să o mănânci în aceiaşi formă o poţi refolosi ca şi umplutură pentru lipie.
Aşadar, pentru cel de al treilea preparat ai nevoie de lipie, ardei copţi, carne, iar pentru un plus de fineţe cremă de brânză.
Cam aici se încheie lista celor 3 idei pentru utilizarea lipiilor. De fapt, dacă ai fost atent, au fost patru variante.
Ca şi concluzie, lipiilor pot fi umplute cu orice pofteşte. Combinaţia ta preferată care este?