Gluten Free Camp 2018…hmmm ce repede a trecut timpul. Nici nu îmi vine să cred că aproape s-a făcut anul de când am avut această frumoasă experienţă. Totul s-a întâmplat în perioada 23-27 iunie 2018 la Vila Andrea din Sunny Beach (Bulgaria).
Hai să vezi cum s-a desfăşurat povestea 🙂
Cum am aflat şi cum am ajuns să particip?
Platformele de socializare reprezintă în momentul de faţă canale foarte bune transmiterea informaţiilor. Prin intermediul Facebook-ului am aflat că în iunie 2018 se organizează cea de a doua ediţie Gluten Free Camp. Organizatoarea, dna. Dr. Lidia Cremer, îmi era cunoscută de la cursul din Iaşi: “Management corect în boala celiacă” (2016).
Locurile din tabără au fost foarte rapid ocupate, iar prima mea şansă s-a risipit mai repede decât aş fi crezut. Dar, cum norocul este de partea mea, gazda taberei a mai oferit o cameră. Aşa că surpriză! Ajung în tabără. Iar a doua surpriză, colega de cameră – Violeta. Nu e de mirare să îţi fie cunoscută deoarece pe blog au apărut reţete trimise de ea, iar cea mai de succes a fost rahatul homemade.
Se pleacă în vacanţă!
După o noapte petrecută în autocar în drumul spre Bucureşti, am ajuns în Piaţa Constituţiei de unde se anunţa plecarea spre Bulgaria.
Jumătate din bagajul meu era plin de emoţii. Nu am reuşit să le las acasă deoarece, cu excepţia dna. dr. Lidia, nu cunoşteam pe nimeni. Începutul aşa este întotdeauna pentru mine, dar timpul petrecut în autocar, în jur de 8-9 ore, m-a făcut să subţiez stratul de emoţii.
Ajunsă la cazare am fost surprinsă de frumuseţea locului. Curăţenie, piscină, camere foarte spaţioase. Atât de spaţioase încât eu cu Violeta puteam să organizăm o petrecere. Dar până la petrecere e nevoie să ne adaptăm programului primit.
Nu îţi imagina că acest orar a fost fix şi nu a putut suferi modificări. Organizatorii s-au adaptat condiţiilor meteo, iar când a fost soare am avut timp liber, iar când vremea a fost capricioasa, discuţiile productive şi-au făcut loc.
Sesiune de discuţii
Pentru a avea putere de vorbă, mai întâi am umplut stomăcelul cu preparate gluten free. Am avut mari emoţii cu prânzul.
Prima zi a constat într-un moment de cunoştere. Mă simţeam mai bine, acum când vedeam în jurul meu că nu sunt singura ce se confruntă cu diagnosticul de boală celiacă. De asemenea, mă pot considera o norocoasă că nu am simptome foarte urâte în momentul unei contaminări. Dar din atâtea poveşti cu siguranţă am ce învăţa.
Din aceasta experienţă am aflat care este regimul echilibrat ce ar trebui abordat, cum aflu ce medicamente sunt sigure sau nu.
Dar momentul cel mai plăcut din această experienţă a fost împărtăşirea reţelor şi specificarea valorilor nutriţionale ce ni aduce. Recunosc, înainte de tabără am tot studiat care sunt variantele cele mai bune şi cu cel mai mare aport de nutrienţi. Îi pusesem gând rău premiului. Pentru că o parte din participanţi s-au făcut cam nevăzuţi de la această sesiune, premiul a fost împărţit frăţeşte între bucătărese alese.
Totuşi truda mea de a câştiga, a dat roade la tombolă. Naturking a fost sponsorul premiului. Aşa că m-am întors acasă cu o sacoşă plina de produse, cunoştinţe, dar şi prieteni noi.
Merită o astfel de experienţă. Petrecerea timpului cu persoane ce se confruntă cu aceleaşi probleme te relaxează. Dacă acasă, în cercul de prieteni eşti judecat pe seama a ceea ce mănânci, într-o tabără cu tematică gluten free poţi găsi înţelegere, informaţii şi sprijin.
Din păcate Villa Andrea a fost închisă, dar în Europa există zeci de locuri sigure pentru celiaci. Chiar şi la noi în ţară de găsesc câteva. Dacă eşti curios care sunt acestea poţi citi acest articol.
Cât despre informaţiile acumulate în tabără, să ştii că ai ocazia să le afli la seminariile organizate de Dna. Dr. Lidia Cremer. Pentru mai multe detalii poţi urmări pagina de facebook.
Dacă eşti de prin Iaşi stai pe aproape, plănuiesc o întâlnire sub razele soarelui, în care să ne împărtăşim experienţele şi soluţiile la problemele ce le întâmpinăm.
Să îţi fie ziua bună! 🙂