Chiar dacă uneori toamnă ne dă bătai de cap cu vremea ei capricioasă are totuşi şi partea ei bună: fructe delicioase şi apetisante. În centrul atenţiei astăzi vor fi merele şi gutuile.
Dulceaţa de gutui îmi aminteşte de copilărie. Nu era an în care mama să nu o facă. Numai că niciodată nu era suficientă. Spre norocul meu aveam o a doua sursă pentru dulceaţă: bunica. Când ştiam că proviziile mamei s-au terminat, mergeam ca o pisicuţă la bunica pentru a primi un borcan de dulceaţă.
Toamna aceasta este foarte darnică, aşa că am un coş plin de mere şi gutui, cărora trebuie să le găsesc o utilitate. Aşa că m-am pus pe treabă: brioşe cu gutui şi mere. Pentru că brioşele cu unt de arahide au fost super bune, am pornit de la reţeta lor.
Brioşe tomnatice cu mere şi gutui
Ingredients
- 200 g făină fără gluten Doves Farm Self-raising
- 1 ou mare
- 60 g îndulcitor xylitol
- 120 g unt arahide
- 50 ml ulei
- 250 ml lapte bătut
- 2 mere
- 1 gutuie
Instructions
- Întâi de toate se cerne făina. Peste ea se adaugă jumătate din untul de arahide.
- Separat, cu ajutorul unui mixer se amestecă oul împreună cu îndulcitorul, uleiul, laptele bătut şi untul de arahide rămas.
- Preparatul uscat obţinut se adaugă treptat peste cel umed şi se amestecă până la omogenizare.
- Merele şi gutuia se dau prin răzătoare. Pentru a se îmbina gusturile cât mai bine se pun pe foc timp de 10 minute.
- Aluatul obținut se toarnă în forme, iar deasupra fiecărei brioşe se pune câte o linguriţă din amestecul de mere şi gutui. Încearcă să apeşi peste această compoziţie pentru a ajunge până în mijlocul desertului.
- Odată toate “coafate” se dau la cuptor timp de 35 minute, preîncălzit la 180 grade. După 25 minute micşorează temperatura la 160 grade. După expirarea timpului nu te grăbi să le scoţi din cuptor. Le poţi lăsa acolo pentru încă 10 minute cu uşa întredeschisă.
Notes
Aşa cum poţi vedea şi în imagini le-am asezonat cu smântănă lichidă.
Este pentru prima dată când folosesc făină cu agent de creştere şi mă pot declara foarte mulţumită. Când le-am scos din cuptor erau foarte pufoase, nici nu aş fi spus că nu au gluten. A doua zi s-au mai întărit un pic, dar consider că se păstrează foarte bine timp de 4-5 zile.
Spor la bucătărit şi ţie!