Amintiri din tabara de vara pentru copiii celiaci 2019

tabara_fara_gluten_Romania_1

Amintiri din tabara de vara pentru copiii celiaci 2019

Vara 2019 a adus în inima copiilor celiaci cea mai mare bucurie: Tabara de vara pentru copii celiaci.

Dacă erai prin zona Băişoara în perioada 23-29 august 2019, cu siguranţă nu ai fi avut cum să nu remarci gaşca veselă a prichindeilor ce se bucurau de natură, jocuri, prieteni şi gustări 100% fără gluten. Erau în al noulea cer pentru că avea loc prima tabara de vara gluten free.

Curajoşii organizatori, Camelia Coroianu (președintele APAA – filiala Cluj) alături de Marian Erema (Antrenoru’ așa cum i-a rămas numele), au oferit copiilor un cadru perfect de relaxare, joacă şi năzdrăvănii. Cei 9 muşchetari, vedetele principale ale taberei, au avut vârste cuprinse între 5 şi 13 ani. Din cadru nu au lipsit părinţii. Doar o parte din ei 🙂

Dar hai să vedem ce activităţi s-au desfăşurat în cele 6 zile de tabără.

tabara_fara_gluten_Romania_33

Start distracției din tabara de vara!

Terenul de sport a fost punctul de start al taberei. A fost locul în care copiii s-au împrietenit. A fost locul de unde se apăsa butonul “play” al fiecărei dimineți cu o înviorare zdravănă care aducea energia necesară pentru toate activitățile zilei.

Pentru că în apropiere de cabană exista un vecin binevoitor, copiii au fost în vizită la cules de fructe de pădure: afine și zmeură. Toate acestea au fost folosite atât pentru consumul imediat, cât și pentru a prepara apă enzimatică, savurată cu drag.

tabara_fara_gluten_Romania_7

Preparatele delicioase s-au ținut lanț, iar următoarea activitate a constat într-un atelier de gătit gluten free. Am fost tare bucuroasă să îi cunosc pe copii prin intermediul acestuia. Aveau foarte multă energie, dar modelarea biscuiților vegani din năut i-a cucerit super repede, așa că atenția le-a fost focusată către realizarea lor cât mai bine.

Cât timp biscuiții prindeau culoare în cuptor, participanții se bucurau de noile jucării primite: pistoale cu apă. Caldura soarelui se cerea stinsă cu ceva, așa că bătălia cu apă a început. Pentru că ei au fost mulți, Antrenoru’ a fost învins.

tabara_fara_gluten_Romania_11

În familia de la Băișoara i-am găsit pe băieții de la Salvamon Salvaspeo Cluj. Ei și-au pregătit toate echipamentele necesare într-o intervenție de salvare pentru a le prezenta copiilor. Aceștia din urmă au avut posibilitatea să înțeleagă cum și cu ce salvamonții salvează vieți. Au avut oportunitatea de a testa anumite echipamente. Pe lângă acestea, ei au acaparat și mașina salvamonților. Iar pentru că băieții au fost binevoitori, copii au primit de la Adi și Biță o tiroliană. Bineînțeles că aceasta a fost o nouă ocazie de distracție.

Cum poate deveni tabara de vara mai palpitantă?

Cum altfel dacă nu cu senzația de pirat în căutarea unei comori pierdute în mijlocul munților? Și oare cine să o fi ascuns? Oare să îți spun? Bine, bine! Dar te rog să nu spui nimănui că știi de la mine. Anca a fost făptașa. Dar măcar a ajutat copii să descopere pe unde a fost pitită.

tabara_fara_gluten_Romania_12

Totuși lucruri mai serioase nu avem?

Ne place la nebunie joaca, dar copiilor li s-a pregătit și un atelier practic ce a cuprins: identificarea amidonului din produsele lactate cu ajutorul soluției Lugol, citirea și interpretarea etichetelor produselor alimentare și testarea unor produse cu ajutorul testului Gluten Tox. În urma acestuia s-a constat că sunt voinicei bine pregătiți, știu ce presupune boala celiacă și de limitările pe care le are aceasta.

tabara_fara_gluten_Romania_28

Ne mai distrăm și noi un pic?

Bineînțeles că da! La mare altitudine se pot face multe lucruri. Toata echipa s-a bucurat atât de piscină, jacuzzi, saună, cât și de câteva drumeții prin împrejurimi. Pentru tot efortul depus, răsplata a constat într-un foc de tabără, distracție și frigărui mashmallow. Ahh! Numai când scriu asta începe să îmi fie din nou ciudă că nu le-am fost alături în toată aventura. Dar nu-i nimic, de la cea din iarnă nu mai lipsesc 🙂

Din tabăra de vară nu putea lipsi o petrecere. Cu toții au avut motive întemeiate: ziua de naștere a unor participanți, în centrul atenției fiind Luca. Ziua a fost făcută și mai specială de tortul cu mere și pizza fără gluten preparată cu drag de echipa Minus Gluten. De la eveniment nu a lipsit cadoul și șampania, dar nici dansul.

Apropo de dans, știi cum își încheiau copii seara? Cu o porție de dans. Așa zâmbind să tot dormi bine.

Nu te grăbi, încă nu e ora de somn :). E timpul să aflăm cum s-a încheiat tabăra.

După o săptămână plină de aventură a venit momentul despărțirii. Pe lângă amintirile frumoase, fiecare participant a primit o diplomă de participare.

tabara_fara_gluten_Romania_25

Totuși povestea nu se încheie aici…

Dacă ediţia de vară a fost atât de minunată, iar copiii au plâns pentru că nu vor să se despartă de această experienţă, iarna 2019 le rezervă o nouă amintire plăcută alături de alte persoane cu aceeași afecțiune.

Deoarece Crăciunul este o perioadă prielnică surpizelor, copilaşii primesc în dar o nouă tabără dedicată lor cu meniu 100% fără gluten. Cabana de la Băişoara îi aşteaptă cu braţele deschise în una dintre cele mai frumoase perioade ale anului.

Dacă pentru tabăra de vară ai avut planuri, îţi recomand ca în perioada 25-30 decembrie 2019 să îţi rezervi timp pentru Ediţia no. 2 dedicată piticilor cu probleme legate de gluten. In vârf de munte îi aşteaptă bunătăţi fără gluten, zăpadă, veselie şi multe jocuri. Apropo, dacă la prima ediţie m-am alăturat doar o zi, în cadrul celei de a doua, promit solemn să fiu aproape de ei zi de zi.

Camelia va avea grijă să asigure copiilor un meniu echilibrat și nutritiv, consultanță în nutriție și asistență medicală.

Dacă eşti dornic să participi, Camelia te aşteaptă să îi dai de veste pe email coroianucamelia@yahoo.com sau să o anunţi telefonic 0747121796.

*Prețul va fi stabili în funcție de numărul participanților.

Aștept cu nerăbdare să ne petrecem Crăciunul împreună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top