Tabăra de iarnă fără gluten 2019

Tabăra de iarnă fără gluten 2019

În ziua Crăciunului familia se adună în jurul bradului. Aşa şi noi, familia fără gluten, cu mic cu mare, ne-am strâns la Cabana Palatul Copiilor din Stațiunea Muntele Băişorii (județul Cluj) pentru a da start Taberei de iarnă fără gluten 2019.

tabara_iarna_fara_gluten

Copiii din Tabără de vară fără gluten au fost bucuroşi să se reîntâlnească, iar cei noi au fost bineveniţi. În timp ce adulții făceau cunoștință, copii au trecut repede peste această etapă și au dat start distracției.

Start tabără – 25 decembrie 2019

În după-amiaza zilei de 25 decembrie am început să ne adunăm la cabană. Am admirat zăpada, am simţit frigul, după care am început să ne căutăm locul călduros din cadrul cazării. Între timp, copiilor nu le-a păsat de gradele negative din termometre, aşa că sania a zburat cu veselie pe zădapa proaspăt depusă.

După drumul lung, energia risipită la săniuş, a fost binevenit un prânz sănătos şi fără gluten. Dar ce să facem din nou cu atât de multă energie? Copilaşii s-au adunat pentru a avea prima lecţie despre echipamentul de schi. O lecţie lungă, dar cu multe informaţii noi, pe care copiii au aşteptat cu nerăbdare să le pună în practică.

Seara s-a încheiat jocuri şi cu o porţie de colinde.

26 decembrie 2019 – torturi fără gluten şi Seară românească

Atenţie se fluieră! Marian Erema, monitorul de schi al taberei, a început ziua în forţă cu deşteptarea oferită tuturor. Pentru o dezmeticire completă şi o începere oficială a taberei, s-a trecut rapid la o înviorare în aer liber. Aceasta a fost o încălzire numai bună pentru prima lecţie de schi ce urma a fi luată.

Atât în prima parte a zilei, cât şi după-amiază, copiii au învăţat lucrurile elementare despre schiat. Între timp, eu împreună cu câţiva adulţi am trecut la încropirea torturilor dedicate prichindeilor cu numele Ştefan. Pentru a putea satisface nevoile tuturor participanţilor am făcut un Tort Kinder fără lactoză şi un altul cu lactoză. A fost o muncă de echipă plăcută, care s-a transformat inclusiv într-o şezătoare.

După toată munca depusă pe parcursul zilei, seara am petrecut-o împreună în jurul bucatelor tradiţionale, special aduse pentru Seara românească fără gluten.

27 decembrie 2019 – primim cadouri şi îi serbăm pe cei doi Ştefani

Ceasul deșteptător a fost înlocuit în această dimineață de o lingură şi o tavă. În ciuda zgomotului produs, după prima zi de schi, trezirea nu a mai fost atât de uşoară. Fiecare a încercat să scape de înviorare după posibilităţi.

Micul dejun copios ne-a oferit totuşi energia necesară pentru a urca pe Pârtia de schi Buscat pentru o nouă lecţie. Chiar dacă gradele au coborât sub zero, peisajul era de poveste, iar cerul cernea fulgi de zăpadă.

Pentru curajul de care au dat dovadă, dar şi pentru că a fost o zi dedicată Sfântului Ştefan, după prânz, tortul cu dichis a ajuns în sfârşit pe mesele participanţilor. La pachet cu tortul au venit şi cadourilor. Fiecare a fost încântat de cartea, dulciurile şi mai ales tricoul personalizat primit. Pentru că nu am vrut să uităm aceste clipe le-am imortalizat în câteva fotografii.

După-amiaza a continuat cu voie bună pe pârtie sau în pat pentru cei mai somnoroşi.

28 decembrie 2019 – fructele s-au întâlnit într-o horă la Atelierul pentru copii

Oricât de adânc dormeam, vuvuzela ce ne-a dat trezirea, a fost greu de ignorat. Din acest motiv, numarul persoanelor de la înviorare a crescut considerabil. Camelia a preluat ștafeta la înviorare. A fost mai blândă cu noi decât Marian, așa că bulgăreala a ținut loc de înviorare.

Pentru că ne-am obișnuit cu zăpada încă de la primele ore, cele două ședințe de schi au părut mult mai ușoare. După amiază deja copiii făceau viraje. O evoluție formidabilă într-un timp atât de scurt.

La întoarcerea de pe pârtie, copiii au găsit pregătite fructele, pentru a face tot felul de animăluțe. Ne-am jucat cu acestea în cadrul Atelierului – Hora fructelor. A fost atât de plăcut încât așteptau cu nerăbdare să repete experiența.

După ce am rezolvat puzzelul din fructe, cam acestea au fost rezultatele.

Chiar și după atât efort depus în timpul zilei, seara s-a încheiat cu jocuri.

29 decembrie 2019 – focul de tabără şi balul mascat

În sfârșit o înviorarea plăcută. Muzica veselă aleasă de către antrenorul nostru, ne-a dat de dimineață un vibe bun. La înviorare am ieșit zâmbind și cu chef de o nouă bulgăreală.

Am continuat în același ritm pozitiv și pe pârtie, unde am demostrat că sutem din ce în ce mai buni.

La întoarcerea de pe pârtie, ne-am oprit în jurul focului de tabără, unde ne-am delectat cu ceai și câteva bunătăți fără gluten.

Chiar și după această zi lungă și solicitantă, copiii au avut puterea să le prezinte părinților dansurile pregătite pe durata taberei. Astfel, am dat start la Balul mascat din cadrul Taberei de iarnă fără gluten.

Pentru că au fost cuminți și au participat la activități, Moșu’ ne-a vizitat din nou cu o mulțime de produse fără gluten.

În cadrul aceleiași zile, părinții și-au făcut timp să facă și un test cu GlutenToxHome pentru mozzarela de la Paladin. Rezultatul a fost unul favorabil pentru celiaci, produsul fiind fără gluten.

Seara s-a încheiat în aceeași notă, cu jocuri și povești.

Închidere Tabără de iarnă fără gluten 2019

Domnul nostru antrenor a fost cam obosit, așa că am scăpat cu toții de ceasul deșteptător. De fapt, nu și el. Copiii au încercat să îl trezească cu o lingură și un polonic, dar fără succes. Așa că, toată lumea s-a adunat la micul dejun, ultima masă luată împreună.

Ulterior, cu toții ne-a făcut bagajele, am eliberat camerele, ne-am îmbrățișat și am pornit spre căsuțele nostre.

Cu regret că a durat atât de puțin, i-am mulțumit Cameliei Coroianu, organizatoarea taberei și președinta APAA – Filiala Cluj, pentru tabără frumoasă pe care a organizat-o.

În cazul în care doreşti să urmăreşti activitatea asociaţiei, poţi accesa grupul Gluten Free Transilvania.

Cu toții sperăm să putem repeta experiența, iar pe acestă cale o încurajăm să organizeze și următoarele tabere. Camelia, ai dat start unui nou tip de experiență, pe care mulți au crezut că nu o vor avea în România!

Totodată mulțumim doamnelor de la Cabana Palatul Copiilor, Muntele Băișoarii pentru că ne-au suportat și tuturor sponsorilor care au sprijinit această Tabără de iarnă fără gluten.

Să ne revedem cu bine în următoarea Tabără de iarnă fără gluten. Să ne fie cel puțin la fel de bine, cum ne-a fost și în iarna 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=e43fBo8VPtU&t=1s

Dacă nu ești suficient convins, trage cu ochiul la cele mai sincere păreri.

https://www.youtube.com/watch?v=RhDieNBQa4Y&t=61s

2 thoughts on “Tabăra de iarnă fără gluten 2019

  1. Esti superba calda si ai vorbele cu tine! Copii te iubesc, iar dulciurile tale sunt extraordinare … imi doresc mult sa ne revedem…pupici!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top