Printre rețetele cele mai căutate în săptămânile ce precedă Paștele se află cozonacul fără gluten. Deși mai poți găsi pe blog o rețetă de cozonac cu cacao, a venit timpul și pentru cozonacul cu nucă. De data aceasta am ales să îl fac cu o făină care se găsește mult mai ușor, NutriFree pentru pâine. Îmi place la acest mix că modelarea cozacului este destul de ușoară. Cât de ușoară depinde foarte mult și de grosimea foii. Sfatul meu este să o lași măcar de 1 cm pentru a-ți fi simplu.
Am ajuns la acest rezultat după patru încercări. Practic în săptămâna mare, aferentă Paștelui catolic, am tot făcut cozonaci. Toți au ieși comestibili, doar că abia ultima rețetă a trecut de ”juriu”. Adică de mine :))
Rezultatele testelor au fost acestea. Aș putea spune că primul mi-a ieșit mult mai frumos, doar că temperatura ridicată la care l-am copt a adus puncte minus.
Cuprins
Secrete pentru un cozonac fără gluten reușit!
După atâtea teste m-am prins de câteva, dar unele cred că încă așteaptă încă să fie descoperite.
- toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei;
- laptele nu trebuie să fie prea fierbinte, 35 secunde în cuptorul cu microunde îi oferă o temperatură numai bună pentru ca drojdia să fie dizolvată;
- făina trebuie cernută;
- curcuma oferă o culoare frumoasă aluatului;
- cu cât mai multă nucă, cu atât rezultatul poate fi mai bun;
- pentru a lăsa cozonacul la dospit folosește cuptorul la 40 grade C.
Tu mai cunoști ceva ponturi pentru un cozonac reușit?
Pentru a pune toate cele de mai sus în aplicare ai nevoie și de rețeta cozonacului fără gluten. Așa că hai să trecem la treabă!
Cozonac fără gluten cu nucă
Equipment
- Tava mică de chec
Ingredients
Aluat
- 180 g făină NutriFree pentru pâine
- 9 g drojdie proaspătă
- 50 ml lapte cald
- sare
- 70 g zahăr
- 50 ml ulei Floriol/Bunica
- 30 ml chefir
- 1 gălbenuș
- arome vanilie, rom
Umplutură
- 120 g nucă măcinată
- 40 g cacao
- 2 albușuri
- arome vanilie, rom
- 1 vârf cuțit sare
Decor
- 1 ou
- 1 lingură lapte
- 1 lingură zahăr
Instructions
Aluatul
- În laptele cald dizolvă drojdia, iar alături de ea pune 1 lingură de făină și una de zahăr. Lasă 5-10 minute până când drojdia se activează.
- Gălbenușul bate-l spumă împreună cu puțină sare și curcuma.
- Într-un bol cerne făina, peste care pune toate celelalte ingrediente. Frământă totul, până când aluatul devine omogen. Până când pregătim umplutura, pune-l la odihnit.
Umplutura
- Bate albușurile spumă împreună cu zahărul și aromele.
- Amestecă nucile cu cacao și adaugă-le peste ouă.
Asamblare cozonac fără gluten
- Am ales sa fac o singură foaie precum o ruladă deoarece este un cozonac mic.
- După ce ai întins foaia, adaugă nucile și rulează totul.
- Pune cozonacul în tavă, acoperă-l cu un prosop de bucătărie. Lasă-l la dospit în cuptor la 40 grade C timp de 2 ore.
Decor și coacere
- Separă gălbenușul de albuș. Bate albușul. Bate gălbenușul spumă împreună cu laptele și zahărul.
- După ce cozonacul a crescut, cu ajutorul unei pensule, unge cozonacul astfel: un strat gălbenuș, unul albuș și încă unul gălbenuș.
- Dă-l la cuptorul preîncălzit la 170 grade C timp de 45 minute.
- După ce scoți minunea din cuptor, unge-l din nou cu pensula, dar de data asta cu apă. Acoperă-l cu un prosop de bucătărie și lasă-l să se răcească.
Cam acesta este povestea cozonacului fără gluten. Nu este încă de 10, așa cum mi-a plăcut mie întotdeauna să fie lucrurile. Cu toate acestea, este un rezultat de te lingi pe degete.
A doua zi, este un pic mai uscat, dar interiorul rămâne fraged. Dacă totuși îl vrei și mai moale, îl poți pune la cuptorul cu microunde timp de 1 minut.
Spor la frământat și degustat din cozonacul mult dorit!
Zile fericite împreună cu cei dragi!