Ai auzit şi tu în ultima perioadă despre Happy Gluten Free? Nu? Află că a fost cel mai mare târg de produse fără gluten de până acum din România. Acesta a fost organizat de Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten, în parteneriat cu Kaufland în perioada 18-19 mai 2019. Pe durata târgului am avut parte de următorul program.
După cum vezi, o mulţime de activităţi în doar două zile. Eu am participat doar sâmbătă deoarece duminică mă aştepta la Iaşi prima Întâlnire a Celiacilor Ieşeni.
Revenind la târg, îţi pot spune că a fost minunat, am avut ocazia să cunosc o mulţime de persoane şi să degust produse fără gluten de la principalii producători, distribuitori din România.
Hai să vezi pe la ce standuri am poposit şi cum a fost la conferinţă.
Cuprins
Sala Plaza – comercianţi gluten free
Înainte de aţi prezenta turul efectuat pe la comercianţi, am o veste pentru tine. În cadrul târgului s-a lansat “Caravana România fără gluten”. Este un program realizat de ARIG în colaborarea cu Kaufland ce are următoarele scopuri:
- cursuri pentru profesionişti “Diagnostic şi urmărire în boala celiacă”
- sesiuni de testare rapidă de sânge pentru depistare bolii celiace
- sesiuni de informare pentru pacienţi
Mai multe detalii despre sosirea caravanei în oraşul tău găseşti pe arig.ro. Până ajunge în oraşul tău, hai să vezi pe cine am întâlnit la târg.
Super Mercato
După cum sună şi numele, este un concept italian apărut în România în 2015 din dorinţa ca produsele italiene, de calitate, să ajungă în casele cât mai multor iubitori ai stilului de viaţă italian. Conform precizărilor de pe site-ul lor, în prezent există 24 de magazine în diferite oraşe ale ţării.
În magazinele lor fizice, dar şi online, găseşti o varietate de produse fără gluten. De la ei poţi cumpăra sosuri, dulciuri, preparate instant pentru cappuccino, pâine şi inclusiv băuturi.
Corinne Chocolat
Presupun că deja ştii ce am găsit la acest stand: muuultă ciocolată, fără zahăr şi cu arome deosebite. Printre acestea se numără lavanda, menta, portocala şi grapefruitul. Preţurile nu sunt cele mai mici, dar gustul intens de la o singură pătrăţică de ciocolată îţi va fi suficient pentru o gustare.
Dacă îţi este poftă de ciocolată să ştii că îi găseşti pe Facebook sau pe eMAG.
No Gluten Sugar
Am ajuns la standul celor din inima ţării, care îşi declară pâinea fără gluten “probabil cea mai bună din ţară”. Îmi plac la nebunie biscuiţii lor şi după principiul lor, “fără gluten, fără conservanţi, fără ingrediente congelate, fără aditivi de orice fel”, încerc şi eu să îmi fac biscuiţii. Cred că de asta îmi plac aşa mult biscuţii cu năut. Dar, revenind la standul lor, de aici se putea cumpăra o gamă variantă de produse (biscuiţi, pâine, făină, etc.). Dacă nu ai apucat să le faci o vizită, stai fără griji, în 2019 şi-au lansat site-ul noglutensugar.ro.
Schar
Imposibil ca acest nume să nu îl recunoşti. În orice supermarket vei merge, produsele celor de la Schar nu lipsesc de pe rafturi. La standul lor am fost întâmpinată de o mulţime de produse pentru degustare. Două mese pline cu bunătăţi fără gluten.
Cei care au dat curs invitaţiei lor online de a se înscrie pentru primirea unor produse gluten free, au avut marea surpriza de a primi o sacoşă cu bunătăţi. Iată ce am primit de la standul Schar şi Celiaci.ro.
Aşa cum spuneam şi mai devreme, produsele lor pot fi cumpărate din supermarketuri, dar şi online. Le găseşte de exemplu pe Celiaci.ro, eMAG, alimentespeciale.ro.
Kaufland
La sfărşitul anului 2018, Kaufland a lansat K-free, marcă de produse fără gluten şi lactoză. Această gamă cuprinde zece articole precum: mixuri de brioşe, checuri, pâine fără gluten, cereale şi paste. Le poţi găsi pe rafturile din magazine Kaufland în zona amenajată special pentru produsele fără gluten. Pe toate acestea le vei găsi la un preţ accesibil. Chiar de curând îmi povestise o prietenă, ce nu are nicio afecţiune legată de gluten, că a încercat mixul pentru chec şi a fost încântată.
De la târg am venit cu o sacoşă plină de bunătăţi fără gluten din gama K-free.
Mai multe detalii despre produsele lor, găseşti aici.
Arepas Colombianas
După cum vezi, este un food truck cu mâncare caldă pentru toţi participanţii târgului. Costul unei arepa este de 25 lei cu umplutură la alegere. Pe ei îi găseşti în Bucureşti, dar şi la diverse festivaluri. Am scris mai multe detalii în acest articol.
Pentru că mi-a fost dificil să aleg mi-am cumpărat două sortimente de arepas, una cu porc şi una cu halloumi. Care crezi că m-a cucerit? 😀
La acest preparat îmi place foarte mult cum este făcut guacoamole. În propria bucătărie nu am avut succes să îl prepar atât de bun 🙁 .
Sam Mills
În cazul în care nu ştii, au o gamă variată de paste făcute din mazăre, năut, linte roşie, fasole neagră şi orez brun. Mai multe detalii despre produsele lor găseşti aici. Până în prezent am mâncat paste din linte şi năut. Pot declara că cele cu năut m-au cucerit. Produsele lor pot fi cumpărate dintr-o varietate de magazine. Eu le-am achiziţionat de la Kaufland.
CRIS-TIM
Dacă până acum aveai dubii legate de produsele CRIS-TIM sau Matache Măcelaru, află că anul acesta au primit certificarea gluten free, ceea ce înseamnă că în viitorul apropiat pe ambalajele acestor produse va apărea inclusiv semnul spicul tău.
Standul a fost unul de prezentare, iar degustarea produselor a fost posibilă pentru participanţii la conferinţă, pe parcursul pauzei de prânz.
Produsele le poţi găsi într-o multitudine de magazine, de la cele de cartier la marile lanţuri de supermarketuri.
L’AMANDE – Desserts sans gluten
Deja la al doilea contact pe anul acesta cu minunile fără gluten create de Daniela Alecse împreună cu echipa sa. La prima experienţă a fost cam aşa.
La târg puteai cumpăra biscuiţi, sărăţele, eclere. După-amiază au sosit şi gogoşile pufoase. Cum să nu te îndrăgosteşti de atâtea bunătăţi, când gustul lor se poate confunda uşor cu a produselor ce conţin gluten. Mai multe detalii legate de locul unde îi găseşti, poţi afla chiar de aici.
BioEm
La acest stand România s-a întâlnit cu Republica Moldova. Originală din Republica Moldova, făina de soriz contribuie la realizarea unor bunătăţi interesante. Am încercat să îi găsesc asemănarea cu ceva existent, dar încă nu am găsit-o. Specialiştii ar spune că e asemănător cu orezul.
Aici am găsit pentru degustare biscuiţi fragezi, pâine şi un hummus demenţial de bun. Dacă vrei să afli cum să îl faci poţi accesa pagina Produse fără Gluten România. Tot de aici poţi cumpăra făină de soriz, crupe sau griş.
În cazul în care deja ai făina, iar biscuiţii degustaţi la târg au fost pe placul tău, poţi încerca şi tu acasă după această reţetă. Sau dacă eşti dornic să încerci alte reţete cu soriz, vezi ce găseşti aici.
Maryland Trading Fără Gluten
A venit la târg cu o parte din bunătăţile ce se găsesc pe site-ul lor: fara-gluten.ro. E o afacere de familie, cu oameni deosebiţi. Dacă nu găseşti ceva pe site-ul lor, discută cu ei şi s-ar putea să ai o surpriză foarte plăcută şi să îţi aducă produsele tale preferate.
Healthy Bio Natura
Aici am stat de vorbă cu cei ce importă produsele marca NutriFREE. Chiar dacă în cadrul târgului nu au comercializat produse, am aflat că pot fi cumpărate din magazinul lor NaturKING din Târgul Mureş. Mai multe detalii găseşti aici. Online, prin intermediul site-ului, nu se mai pot da comenzi momentan, dar echipa lucrează la acest aspect pentru a fi cât mai aproape de toţi celiacii din ţară. Pentru a fi la curent cu noutăţile îi poţi urmări pe pagina lor de facebook.
Rawckers
Am dat de un stand micuţ cu diferite variante de brânză vegană ce au la bază nuci caju şi migdale. Aici am putut degusta produse din toată gama lor: unt, ricotta, brânză cremoasă, brânză maturată – cu gust afumat, ierburi aromate, cărbune negru, ceapă sau chilli. Pe gustul meu au fost sortimentele de brânză maturată afumată, ierburi aromate şi ceapă.
Dacă eşti dornic să încerci produsele lor, poţi da comandă pe rawckers.ro
AROMES NOIR
Tu ştii cum arată boabele de cacao? Dacă eşti curios poţi afla mai multe chiar de pe site-ul Aromes Noir. De la boaba de cacao crudă ce am mâncat-o la acest stand cred că mi s-a tras toată energia. La primul contact cu aceasta am avut impresia că am mâncat un kilogram de cacao dintr-o simgură înghiţitură. Chiar dacă nu sunt fanul numărul unu al aromelor puternice, pentru energia dobândită, a meritat. De pe site-ul lor îţi poţi da şi tu comandă.
THERMOMIX ROMÂNIA
La acest stand nu a mai fost despre comercializare produse fără gluten, ci despe un aparat ce îţi uşurează munca în bucătărie foarte mult. Chiar şi în aceste condiţii, degustările nu au lipsit. De la limonada ce a mers perfect după atâtea dulcegării, până la salata demenţială din broccoli cu mere. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre ei, îi găseşti aici.
GELATO MIO
Când se incinge atmosfera cu ce te delectezi? Cu o îngheţată gluten free de la Gelato Mio. Mi-am ales o îngheţată la cornet, la preţul de 10 lei. Aş fi vrut să îţi arăt şi cum arată, dar am înfulecat-o foarte repede, în drum spre sala New York, unde a avut loc conferinţa. Dacă îţi e poftă de o îngheţată află de aici unde îi găseşti.
Standul de îngheţată a fost ultima oprire din acest tur. Cam cât a durat? În jur de trei ore şi jumătate. Nu vrei să ştii cât a durat să sintetizez toate informaţiile din articol 😀 . Timpul alocat standurilor a fost suficient, astfel încât să ajungem numai bine la conferinţă medicală “Afecţiuni induse de gluten”. De ce spun ajungem? Vizitarea târgului am făcut-o împreună cu prietena mea celiacă, Cristina. Şi dacă la târg a fost pus la dispoziţie un stand special pentru pozat, bineînţeles că noi nu puteam să trecem peste el. Iată dovada 😀
Sala New York – Conferinţa “Afecţiuni induse de gluten”
În sala am fost aşteptaţi de un cadou K-free, medici şi asistenţi, ce au dat deja start la prima testare gratuită pentru depistarea bolii celiace.
În urma celor 5 ore de ascultat specialiştii din domeniu, fiecare participant a plecat cu un bagaj foarte mare de cunoştinţe.
Pe scurt, la conferinţă au participat patru medici cu următoarele tematici:
- Dr. Vasile Daniel Balaban – Sensibilitatea non-celiacă la gluten: abordare şi management
- Dr. Ciprian Jurcuţ – Boala celiacă şi alte boli mediate imun
- Dr. Alina Stănescu Popp – Perspective de tratament în boala celiacă
- Dr. Camelia Berghea – Alergia la grâu
Concluzia conferinţei a fost că vaccinul este în stadiul cel mai avansat de testare pentru manipularea sistemului imunitar.
Era să uit! După-amiază, în Sala Plaza a fost live cooking. L’AMANDE a pregătit gauffre delicioase. Şefii bucătari au fost cei doi copii a Danielei. Cum să nu iasă bune???
Pentru a simţi şi mai bine “aerul” de la târg, te invit să vizionezi filmul de mai jos realizat de Kaufland.
Final de zi fără gluten
Pentru mine a fost un eveniment de excepţie. Un loc în care am putut să discut cu producătorii, distribuitorii produselor gluten free şi unde am putut afla mai multe detalii despre acestea. Totodată, conferinţa a venit cu multe informaţii din parte medicilor specializaţi. În cazul în care, anul acesta nu ai avut ocazia să participi la târg, fii cu ochii pe site-ul ARIG şi vezi ediţia din 2020 când va fi. Sper ca Happy Gluten Free să devină o tradiţie 🙂 .
wow! cat de frumos detaliat ❤️ Spor in continuare!
Multumim mult pentru prezentarea detaliată. Sună promitător, dar eu nu sunt f optimistă. Am observat de cate ori am facut comanda online, uneori cu plata excesivă pt curier, ca produsele GF aduse din strainatate sunt aproape de sfarsitul perioadei de expirare a termenului de garantie Apoi deși sunt fara gluten, lactoza si zahar contin cantităti însemnate de ulei de palmier ( Schatr e pe primul loc la folosirea acestui ingredient). Așa ca daca avem făină GF cele mai sigure produse de patiserie sunt cele făcute in casa, cu control absolut asupra a ce contin.
Daca, din punctul meu de vedere comenzile online se merita atunci cand achizitionezi o cantitate mai mare de produse, in caz contrar ajungi sa platesti mai mult pe un produs decat il gasesti in supermarket. Stiu ca si eu am patit-o.
Din cand in cand sunt utile produsele ambalate, mai ales in vacante pentru ca nu sunt perisabile. In caz contrar si eu aleg sa imi prepar bunatatile in casa. Iti multumesc pentru opinie, 🙂