Viaţa fără gluten

Gluten-intrebari - ce este

Viaţa fără gluten

Te invit să descoperi cum este noua ta viaţă fără gluten. Vei avea parte de multe curiozităţi despre gluten. Pornind de la bunătăţi fără gluten şi ajungând pe diferite meleaguri ale planetei, unde ne putem bucura de diferite delicatese fără pic de gluten.

Totuşi ce este glutenul?

Un cuvânt necunoscut ar putea spune unii, deşi nu ştiu că zi de zi cam asta mănâncă. DEX-ul spune că este o substanţă proteică ce se găseşte în boabele cerealelor. Dar nu toate cerealele. Cu precădere grâu, orz şi secară. Pe lângă cele trei există şi o a patra cereală controversată: ovăzul. În mod normal acesta nu conţine gluten, dar datorită modului de recoltare, cu aceleaşi utilaje, el se contaminează şi nu mai este bun pentru consum. Să nu crezi că este otrăvit, dar celui care are boală celiacă sau alergie la gluten, orice mică urmă îi poate dăuna.

De ce unii pot consuma gluten şi alţii nu? Pentru că nu toţi se confruntă cu acelaşi diagnostic. O parte din persoane îşi doresc singure să renunţe, iar altele o fac de nevoie. La ce anume mă refer? Din a doua categorie pot fi cei sensibili la gluten, intoleranţi la gluten, alergici sau cu boală celiacă. Tuturor li se recomandă acelaşi stil nou de viaţă: bunătăţi fără gluten.

Pentru a nu rămâne nedumerit, boala celiacă este o afecţiune autoimună, în cadrul căreia proteinele din gluten lezează celulele delicate ale mucoasei intestinale. Din acest motiv apar tot felul de afecţiuni conexe.

Intoleranţă versus alergie

Dacă în cadrul intoleranţei, după consumul cerealelor efectele apar treptat, la alergie efectul este imediat.

În loc de concluzii

Sper că am reuşit să te lămuresc cu această sinteză. Dacă nu, dă-mi de veste şi voi mai scrie astfel de articole. Până una alta uite aici un video care îţi va elimina multe dileme despre gluten.

https://youtu.be/uEM2iDT-VAk
*Video are inclusiv subtitrare în limba română. Este nevoie să apeşi pe Setări (rotiţa) – Subtitrări – Română

Până te mai desluşeşti ce este glutenul, poţi afla din povestea mea de ce am ales această tematică. Sau dacă eşti dornic de bunătăţi fără gluten, găseşti chiar aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top