Anul 2021 a fost plin de încercări pentru o nouă rețetă de cozonac fără gluten cu nucă.
Am observat că este foarte important tipul de făină folosit. Înainte de a dezvălui secretul ce am folosit pentru acest cozonac reușit, îți pot spune ce să nu folosești – Deliciously Free From Plain Flour. Sigur, cel mai probabil ai avea acces la acest tip de făina, dacă locuiești în Anglia sau primești vreun cadou. Fiind o făina “curată”, fără aditivi, iese un cozonac uscat – dar care totuși poate fi transformat în budincă de cozonac.
Să revenim la cozonacul nostru delicios, fără gluten și pufos. Am ales să încerc făina Schar – mix B.
Cuprins
Cozonac cu nucă
Ingredients
Aluat
- 550 g făina Schar B – cernută de două ori
- 30 g drojdie proaspată
- 150 g zahăr
- 150 ml ulei
- 150 ml chefir
- 100 ml lapte
- 3 gălbenușuri
- 10 ml vanilie
- 10 ml rom
- 1 vârf cuțit sare
Umplutură
- 5 albușuri
- 60 g zahăr
- 30 g cacao
- 400 g nucă măcinată
- 10 ml rom
Diverse
- 1 gălbenuș
Instructions
Aluat
- Sfărâmă drojdia și adaugă peste ea laptele și 30 g zahăr. Lasă 10 minute, până când își dublează volumul.
- Amestecă chefiru, ouăle, sarea aromele și zahărul și adaugă-le peste făină. Amestecă totul.
- Adaugă drojdia și amestecă totul până ajungi la un aluat omogen. Treptat, câte 50 ml adaugă uleiul și frământă aluatul. Când totul e gata poți lăsa aluatul la crescut 1h30min – 2h, astfel încât să își dubleze volumul.
Umplutură
- Bate albușurile spumă împreună cu zahărul și romul.
- Separat amestecă nucile cu cacao, dupa care adauga-le treptat peste albușuri. Omogenizează totul cu ajutorul unei spatule.
Asamblare
- Din moment ce aluatul a crescut, îl poți împărți în două. Fiecare bucată o întinzi și pui jumătate din nucă. Ulterior rulezi ca pe o ruladă. Am observat că asta este metoda cea mai simplă.
- Repeți același procedeu și cu a doua parte, după care pui din nou în tavă și mai lași cel puțin o ora la crescut
Coacere
- Bate un gălbenuș cu o lingură de zahăr și unge cozonacii.
- Preîncălzește cuptorul la 180°C și pune cozonacii acolo împreună cu un vas de apă de 100 ml.
- Lasă-i la copt timp de 40 min.
Notes
- Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Laptele și uleiul pot fi puse câteva secunde pe foc, astfel încât să ajungă undeva la 35 grade.
- Am observat că apa ajută cozonacul fără gluten să își păstreze coaja moale și delicioasă.
Am fost foarte încântată de făina Schar Mix B deoarece poate fi modelată după preferință. Am fost surprinsă cât de mult a crescut. Poate dacă mi-aș fi șters din memorie că folosesc o făină fără gluten, nici nu aș fi realizat că este făină de grâu.
Acest mix nu a fost singurul succes pe care l-am avut în materie de produse tradiționale românești. În timp am încercat alte două rețete de cozonac: cozonac cu nucă (Nutrifree pentru pâine) și cozonac cu cacao (Farmo).
Voi cu ce tip de făină ați avut succes la capitolul cozonac?
Multumesc pentru inspiratie Silvia
dar care este cantitatea de lapte ? nu este trecută nicăieri
Scuzeee, iata ca am reusit sa fac update.
<3