Care era prăjitura ta preferată în copilărie? Cumva savarina? Dacă da, înseamnă că eşti norocos pentru că ai nimerit pe această pagină. Acum afli cum se prepară şi în varianta fără gluten.
Pentru mine savarina nu a fost o atracţie în copilărie. Siropul excesiv mă făcea să îi spun pas de fiecare dată. În schimb sora mea o adora. Inclusiv în ziua de astăzi şi-a păstrat preferinţa, deşi există atâtea variante de prăjituri, fel de fel de nebunii.
Boala celiacă îmi permite în prezent să experimentez diferite sortimente de dulciuri. O bună parte din cele încercate le poţi găsi aici. Aşa am descoperit că aluatul uscat al produselor fără gluten se potriveşte de minune cu siropul dedicat savarinelor.
Aluat sec a prins contur, un gust deosebit şi s-a transformat în … ghici ce? S _ _ _ _ _ _ _.
Oricând poţi schimba perspectiva unei brioşe. O întorci pe dos, pui frişcă şi sirop şi o transformi într-o minunată savarină.
La o căutare pe Google, poţi află că această prăjitură poate fi potrivită pentru ocazii romantice 🙂 Dar să lăsăm pe altă dată romantismele şi să ne apucăm de treabă.
Cuprins
Savarină fără gluten
Equipment
- forme de brioșe
- poş
Ingredients
- 5 ouă marimea L
- 60 g zahăr
- 100 g pesmet NutriFree
- 50 g făină pentru prăjituri NutriFree Mix per Dolci
- vanilie
- sare un vârf de cuţit
- 300 ml frișcă Dorna vanilată și îndulcită
- 100 g dulceaţă zmeură
Sirop
- 50 g zahăr
- 500 ml apă
- vanilie/rom
Instructions
- Separă albuşul de gălbenuş.
- Bate albuşul spumă şi adaugă treptat zahărul, vanilia şi sarea.
- Bate gălbenuşurile şi adaugă-le peste albuşuri. Foloseşte mixerul doar la treapta 1, cât să le încorporezi.
- Amestecă pesmetul cu făina. Cu ajutorul unei site cerne ingredientele uscate peste cele umede şi amestecă cu o spatulă.
- Din momentul în care aluatul este omogenizat, poţi să îl pui în formele de brioşe. Pentru un rezultat excelent, îţi recomand să nu umpli cu vârf formele, ci să laşi un pic de spaţiu. Acesta îî va permite prăjiturii să prindă o formă frumoasă, iar atunci când o scoţi din cuptor să nu se lase.
- Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade şi pune savarinele la copt timp de 20 minute. După ce timpul a trecut, închide cuptorul, dar mai lasă prăjiturile acolo pentru încă 10 minute cu uşa întredeschisă.
- Până la răcirea savarinelor, poţi face siropul. Pune apa cu romul şi zahărul pe foc, cât acesta din urmă să se topească.
- Totodată bate frişca spumă şi pune-o în frigider până la momentul utilizării.
- În momentul în care toate sunt pregătite, formele răcite, siropul şi frişca, poţi începe asamblarea.
- Întoarce brioşele pentru a le transforma în savarine şi taie capacul de deasupra. Apoi e nevoie să le treci prin sirop. Nu le laşi efectiv în sirop deoarece absorb foarte repede.
- Odată ce savarinele sunt însiropate, nu rămâne decât să pui frişcă deasupra lor cu ajutorul unui poş. Scoate capacul, pune frişca, după care pune capacul. Deasupra acestuia pune câte o linguriţă de dulceaţă de zmeură şi încă un moţ de frişcă. Şi acum gataaaa cu munca.
- Pentru un gust deosebit, lasă-le în frigider peste noapte.
Notes
Am încercat această reţetă cu un pesmet diferit de cel de la NutriFree, dar rezultatul nu a mai fost unul plăcut 🙁 deoarece pesmetul era mult mai fin. Drept consecinţă, după ce am scos aluatul de la cuptor, acesta s-a lăsat. În cazul în care nu ai la îndemână un pesmet mai grunjos, pune mai mult pesmet la aluat pentru a-ţi asigura succesul.
De când am descoperit reţeta, am făcut de trei ori. Rezultate le poţi vedea în galeria de mai jos. Mi-a fost prea greu să mă decid ce poză să aleg şi ce nu.
Reţetă preluată şi adaptată de pe grupul Prieteni fără gluten.
Zi însiropată să ai! 🙂